Przygotowujesz ogród na sezon?Kup meble ogrodowe i odbierz parasol za 1 złSPRAWDŹ ❯
Ikona koszyka 0
Twój koszyk jest pusty
Ikona trzech poziomych linii Ikona krzyżyka

Jak zrobić palenisko do wędzarni? Poradnik HOME & GARDEN

22 sty. 2024 r. • 5 min czytania

Jak zrobić palenisko do wędzarni? Jeżeli jesteś zapalonym szefem kuchni i lubisz przyrządzać mięsa, wędliny czy ryby, pewnie chodzi Ci po głowie zbudowanie na swojej posesji takiego miejsca z prawdziwego zdarzenia. Sprawdź naszą instrukcję krok po kroku i zrób z nami własną wędzarnię!

Jak zrobić palenisko do wędzarni? Poradnik HOME & GARDEN

Spis treści:

Wędzarnia w ogrodzie – co warto wiedzieć, zanim zaczniesz jej budowę?

Zbudowanie własnego paleniska do wędzarni to coś więcej niż tylko praktyczny projekt – to prawdziwa przygoda dla każdego miłośnika kulinariów i majsterkowania. Wyobraź sobie satysfakcję, gdy będziesz mógł podać rodzinie i przyjaciołom własnoręcznie wędzone specjały, przygotowane w sercu Twojego ogrodu czy na działce. 

Wędzarnia DIY nie będzie dla Ciebie wielkim wyzwaniem, o ile wcześniej miałeś do czynienia ze stawianiem małej architektury w swoim ogrodzie czy też jesteś zapalonym majsterkowiczem i podstawowa murarka nie jest Ci obca. Jeżeli jednak jesteś początkującym budowniczym, z pewnością przyda Ci się dobra instrukcja, jak zrobić palenisko ogrodowe do wędzarni. 

Zacznij od wyboru miejsca. Musi być bezpieczne – z daleka od wszystkiego, co łatwopalne. Wędzarnia DIY powinna też mieć zapewnioną dobrą cyrkulację powietrza. Dzięki systemowi wentylacyjnemu będziesz mógł z łatwością kontrolować przepływ powietrza i intensywność dymienia. Do budowy wybierz cegły lub kamienie – solidne materiały budowlane, które będą także świetną ozdobą Twojego ogrodu. Możesz też postawić wędzarnie drewnianą czy metalową. Jak zrobić metalowe palenisko do wędzarni? O ile nie jesteś doświadczonym spawaczem czy kowalem, raczej nie wykonasz tego elementu samodzielnie w domu. Jeżeli chcesz stworzyć wędzarnie DIY w ogrodzie, zdecyduj się na konstrukcję murowaną

Pozostaje jeszcze pytanie, czy możesz postawić wędzarnie na swojej posesji. Sprawdź lokalne przepisy. Lepiej wcześniej rozpoznać sytuację i odpowiednio się przygotować, niż mieć później problem z niezadowolonymi sąsiadami. Doświadczeni wędzarze zwracają uwagę, że w Polsce najczęściej ma się do czynienia z wiatrami zachodnimi. Sprawdź więc, czy dym z paleniska nie dostaje się do okien sąsiadów. Jeżeli tak, postaraj się obsadzić ogrodowe palenisko wysokimi iglakami, które stworzą pewnego rodzaju osłonę

Pamiętaj, że wędzenie to sztuka, która wymaga czasu i praktyki. Eksperymentuj z różnymi rodzajami drewna, czasem wędzenia i rodzajami mięs. Każde próby i błędy zbliżają cię do osiągnięcia perfekcji.

Przeczytaj również: Iglaki do ogrodu przydomowego – jakie wybrać?

Jak zrobić palenisko do wędzarni? Planowanie i projektowanie 

Zastanawiasz się, jak zrobić palenisko na działce? Jego budowa wcale nie jest skomplikowana. Zgromadź najpierw niezbędne materiały. Potrzebować będziesz:

  • cegieł ogniotrwałych – to najlepszy wybór do budowy paleniska ze względu na ich odporność na wysokie temperatury,
  • zaprawy ogniotrwałej – dzięki nim połączysz cegły, 
  • płyt izolacyjnych – aby dodatkowo zapewnić izolację od ciepła,
  • rury wentylacyjnej – do systemu wentylacji.

Zgromadź także narzędzia, czyli:

  • poziomicę, 
  • mieszadło do zaprawy, 
  • piłę do cięcia cegieł (jeśli będzie potrzebna), 
  • łopatę, młotek, dłuto.

Tak naprawdę wędzarnia murowana to nic innego, jak umieszczenie zamykanej komory wędzenia nad kominem murowanego grilla ogrodowego. 

Krok 1:

Zacznij od przygotowania terenu pod wędzarnię DIY. Wyrównaj teren i usuń wszelkie przeszkody, takie jak kamienie, gałęzie czy korzenie. Możesz też wyłożyć obszar wokół paleniska kamieniami lub płytkami, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się ognia. 

Krok 2: 

Wykop dół pod fundamenty i wypełnij go warstwą żwiru dla lepszego drenażu. Następnie zalej betonem. Ułóż pierwszą warstwę cegieł ogniotrwałych, które zabezpieczą wędzarnie przed nadmiernym nagrzewaniem się. 

Zbuduj ściany paleniska z cegieł ogniotrwałych, używając zaprawy. Wymieszaj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upewnij się, że wszystkie ścianki trzymają poziom i są stabilne. W ściankach możesz przewidzieć wypustki, na których umieścisz ruszt czy pręty (gotowy ruszt kup w sklepie z akcesoriami do domów i ogrodów). 

Innym rozwiązaniem jest wzniesienie grilla murowanego z kominem na wysokość około 200 cm. Na dole przeznacz miejsce na palenisko. Zaprojektuj je tak, aby mieć do niego dobry dostęp, dzięki temu łatwiej będzie ci kontrolować temperaturę wędzenia. 

W górnej części wymurowanego komina umieść metalowe drzwiczki, przez które będziesz mógł wyciągnąć uwędzone produkty. W wędzarni możesz zamontować specjalny termometr, który będzie informował Cię o temperaturze panującej w komorze wędzenia. 

Krok 3: 

Wnętrze wyłóż płytami izolacyjnymi, aby uchronić konstrukcję przed nadmiernym nagrzewaniem się. 

Krok 4: 

Zwróć uwagę na wielkość samego paleniska. Powinno być wystarczająco duże, aby żar nie dotykał bezpośrednio ścianek. Musi być więc szersze niż komora wędzarni. Zapewnienie odpowiedniej przestrzeni zapobiega przegrzewaniu się ścianek i umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła.

Krok 5: 

Zainstaluj rury wentylacyjne u góry ścianki lub w „dachu”, aby mieć kontrolę nad przepływem powietrza i intensywnością dymienia. 

Zobacz także: Grill i ognisko zimą – pomysł na zimową biesiadę

Wędzarnia w ogrodzie – wybór drewna i techniki wędzenia 

Wybór drewna i zastosowanie odpowiedniej techniki wędzenia decydują o finalnym smaku potrawy. Żeby mięso było pełne aromatu, wcześniej marynuj je przez około 1-2 doby w solance. Roztwór możesz przygotować, mieszając 1 litr wody z 125 g soli. Taka ilość wystarczy na ok. 2,5 kg mięsa. Do solanki dodaj zioła i inne przyprawy, np. kmin czy majeranek, aby jeszcze bardziej podbić smak. Zanim zamkniesz wędzarnie i zaczniesz okadzać mięso dymem, dobrze rozgrzej palenisko. Sprawdź na termometrze, czy uzyskałeś odpowiednią temperaturę. Przed samym procesem wędzenia, wysusz produkty nad paleniskiem przy otwartych drzwiczkach wędzarni

Wędzenie na dębie to klasyczne i bezpieczne rozwiązanie. Dąb to uniwersalne drewno wędzarnicze – nada potrawom głęboki, bogaty smak. Wiśnia idealnie sprawdzi się do wędzenia drobiu i wieprzowiny. Dzięki niej mięso zyska delikatny, owocowy posmak. Możesz także wędzić na jabłoni, która podobnie jak wiśnia, doda subtelny, owocowy aromat. Świetnie komponuje się także z wieprzowiną. Buk dobrze sprawdzi się w przypadku ryb — zapewnia delikatny, lekko orzechowy aromat.

Techniki wędzenia

Niska temperatura wędzenia (poniżej 25°C) przez dłuższy czas jest idealna dla większości mięs. Ryby wymagają jednak krótszego czasu przygotowywania. Długość wędzenia zależy od wielkości i rodzaju produktu – od kilku godzin dla ryb do nawet 24 godzin dla dużych kawałków mięsa.

Dym powinien być lekki i ciągły. Zbyt duża ilość może nadać potrawie  gorzki posmak. Używaj suchego drewna. Niektórzy eksperci polecają jednak dodanie kilku wilgotnych kawałków dla intensywniejszego dymienia. Możesz wędzić na zimno lub na gorąco. Technika na zimno (temperatura poniżej 30°C) idealna jest dla serów, niektórych ryb i wędlin. Na gorąco możesz wędzić większość mięs i ryb — w tym przypadku temperatura wynosi od 50°C do nawet powyżej 100°C.

Sprawdź też: Wszystko, czego potrzebujesz, by zorganizować biesiadę na świeżym powietrzu

Wędzarnia DIY — zrób ją z HOME & GARDEN!

Przyrządzanie własnego wędzonego mięsa czy ryby w ogrodzie to świetny sposób na eksperymenty ze smakiem i relaks na świeżym powietrzu. Zbuduj własną murowaną wędzarnię w ogródku czy na działce. 

Poczuj się jak prawdziwy król ogrodu i urządź swoją przestrzeń, wykorzystując akcesoria i meble dostępne w HOME & GARDEN!

Czytaj dalej