Miłośnicy grillowania wiedzą, że posiadając odpowiedni sprzęt, jedzenie z rusztu mogą przygotować niezależnie od pogody. Domowe grille elektryczne z powodzeniem zastępują bowiem smażenie na świeżym powietrzu w sezonie letnim. Trzeba jednak przyznać, że przygotowanie grilla w ogrodzie ma swój urok i wyjątkowy klimat. Podpowiemy więc, jak zrobić idealne przyjęcie grillowe.

Przygotuj odpowiednie miejsce pod grill

Jeśli marzysz o przyjęciu grillowym w Twoim ogrodzie, musisz odpowiednio się do tego przygotować. Tani sprzęt na trawniku na pewno nie zaspokoi oczekiwań i nie umili wspólnie spędzonego czasu, dlatego warto przygotować specjalny kącik grillowy w ogrodzie. Dobrze więc przemyśl, gdzie ustawić grill, biorąc pod uwagę kilka czynników:

  • Grill powinien stać stosunkowo blisko domu, aby można było szybko przynieść jedzenie, talerze czy serwetki, ale jednocześnie dostatecznie daleko, aby w środku nie gromadził się dym.
  • Palenisko powinno stać w bezpiecznej odległości od zadrzewień i innych materiałów łatwopalnych.
  • Grill nie powinien też przeszkadzać sąsiadom, np. zadymiając ich miejsce wypoczynku.
  • Blisko grilla dobrze jest zaaranżować miejsce do jedzenia, ze stabilnym stołem, odpowiednią ilością krzeseł, a nawet parasolem zacieniającym.

Na działce dobrze jest przygotować stałe miejsce pod grill. Na niewielkiej powierzchni może być to pojedyncza płyta ogrodowa czy niewielki placyk z kostki brukowej przy altance. Na większych powierzchniach sprawdzi się oddzielona od strefy relaksu i osłonięta zabudowa z kamienia ciosanego czy też praktyczna altana z wygodnymi, ogrodowymi meblami jadalnianymi.

Szczególnie wybierając meble ogrodowe, postaw na ich funkcjonalność i dopasowaną wielkość. Jeśli zamierzasz często zapraszać gości, możesz wybrać rozbudowane komplety mebli, sofy, narożniki i stały jadalniane z odpowiednią ilością krzeseł. Przy niewielkich spotkaniach sprawdzą się zestawy wypoczynkowe, a nawet komplety cateringowe.

Rozwiązań jest naprawdę dużo i tylko od Twojej pomysłowości zależy wygląd miejsca na przygotowanie przyjęcia grillowego.

Wybierz odpowiedni grill

Kiedyś grill kojarzył się z niestabilnym paleniskiem, które praktycznie mogło być używane zaledwie przez jeden sezon i nadawało się do wyrzucenia. Obecnie rynek grillów umożliwia wybranie modelu o sprecyzowanych parametrach. Warto skorzystać z tej możliwości.

Rodzaje grillów:

  • Grille jednorazowe to coraz popularniejsze tacki z niewielkim paleniskiem i dołączonym węglem lub brykietem. Umożliwiają one szybkie przygotowanie jedzenia np. w podróży i są przystosowane dla dwóch osób.
  • Przenośne, proste grille węglowe składają się z niewielkiej, blaszanej misy nakrytej rusztem i osadzonej na nogach. Zazwyczaj opalane są węglem lub brykietem. Modele te są lekkie, poręczne, tanie i łatwo dostępne. Niestety należą do nietrwałych i mało komfortowych.
  • Grille węglowe z pokrywą najczęściej osadzone są na wózku jezdnym. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza i dymu pod pokrywą umożliwiają równomierne pieczenie, które nie wysusza potraw.
  • Grille żeliwne są ciężkie i masywne, ale umożliwiają równomierne grillowanie na żeliwnych żarnach, rozgrzanych niewielką ilością węgla lub brykietu.
  • Grille gazowe wymagają podłączenia butki gazowej. Ponieważ podczas smażenia nie wydzielają dymu, można ich używać na tarasach i balkonach. Ich zaletą jest też możliwość dokładnej regulacji temperatury paleniska.
  • Grille elektryczne mogą być używane nawet w pomieszczeniach zamkniętych, ponieważ nie wydzielają dymu i oparów gazów. Są łatwe w obsłudze i umożliwiają dokładne ustawienie stopnia rozgrzania grilla. Na rynku można kupić grille elektryczne z tradycyjną płytą, z rusztem czy z raclette, a więc idealnie dopasowane do Twoich potrzeb.
  • Grille murowane sprawdzają się głównie na dużych działkach, przy altanach ogrodowych i w wyznaczonych miejscach biesiadnych. Często umożliwiają skorzystanie z funkcji wędzarniczej, w odpowiednio wydzielonej komorze lub w kominie odprowadzającym dym. To idealne rozwiązania dla osób organizujących grillowe barbecue dla większej ilości osób.
  • Grille wiszące to trójnogi z zawieszonym na łańcuchach rusztem, które zazwyczaj ustawiane są nad ogniskiem.

Pamiętaj o technice grillowania

Niezależnie od rodzaju wybranego grilla, pamiętaj, że przypalony tłuszcz uwalnia toksyny, a więc zawsze trzeba czyścić ruszt i warto używać do grillowania tacek aluminiowych. Ponadto, szczególnie jeśli korzystasz z grilla węglowego, nigdy nie smaż jedzenia bezpośrednio nad żywym ogniem lub rozpałką. Do przygotowania ryb i warzyw lepsze jest dłuższe grillowanie w niskiej temperaturze, zaś mięsa warto smażyć krótko, ale nad dobrze rozgrzanym paleniskiem.