Kiedy przychodzą ciepłe dni, wszystko wokół się zieleni, a powietrze pachnie świeżością, z ochotą wychodzimy poza mury naszych domów i biur, pragnąc spędzać jak najwięcej czasu w tych przyjemnych okolicznościach przyrody. Restauracje, które mają odpowiednie warunki, decydują się na wystawienie ogródków dla swoich klientów, aby umożliwić im delektowanie się słońcem podczas spożywania posiłków. Zdarza się, że opcja zajęcia stolika na zewnątrz jest czynnikiem decydującym o wyborze lokalu.

Ogródek kawiarniany - stosowne pozwolenia

Jakie formalności trzeba załatwić, by móc otworzyć ogródek piwny, kawiarniany, czy restauracyjny? Jak najkorzystniej go zaaranżować, by przyciągał i zadowalał gości?

Restauracje posiadające działkę przynależącą do budynku mają ułatwioną sprawę, inaczej jednak wygląda sytuacja tych, którzy do stworzenia ogródka chcieliby wykorzystać chodnik, bądź deptak, czyli fragment przestrzeni publicznej. Koniecznym jest wówczas uzyskanie zgody urzędu miasta lub urzędu gminy oraz zarządcy drogi. Należy pamiętać o tym, że istnieją konkretne normy, do których restaurator musi się zastosować. Ogródek restauracyjny powinien m.in. zostawiać 1,5 m szerokości chodnika, by nie utrudniać pieszym przejścia.Stosowne wnioski z dokumentacją należy złożyć wraz z wniesieniem opłaty, ustalonej przez ustawę o drogach publicznych. Opłata uzależniona jest od powierzchni ogródka oraz ilości dni, w jakie będzie otwarty.

Zastanawiasz się, jak założyć ogródek piwny? W zasadzie tak samo jak ogródek kawiarniany, czy restauracyjny. Pozwolenie na ogródek piwny nie różni się niczym innym, pod warunkiem, że znajduje się przy punkcie gastronomicznym posiadającym koncesję na alkohol. Dodatkowych zezwoleń wymagają jedynie te ogródki piwne, które funkcjonują samodzielnie lub takie, które oddalone są od głównego punktu gastronomicznego.

Podsumowując: podstawowe wymagania, jakie należy tutaj spełnić to:

  • złożenie wniosku o zajęcie pasa ruchu drogowego,
  • szkic sytuacyjny / plan ogródka z jego granicami,
  • projekt organizacji ruchu, jeśli ogródek wpływa na ruch pojazdów lub pieszych,
  • opcjonalnie - projekt aranżacji ogródka piwnego / kawiarnianego.

Letnie ogródki gastronomiczne a Sanepid

Tutaj możemy uspokoić restauratorów i właścicieli pubów - wymogi Sanepidu w zakresie prowadzenia ogródków gastronomicznych są takie same, jak w przypadku prowadzenia działalności w lokalu. Do wniosku o wydanie zezwolenia na prowadzenie ogródka (a konkretnie zajęcia pasa drogowego) najczęściej wystarczy dołączyć dotychczasową opinię Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej - zezwolenie na prowadzenie działalności.

Jak urządzić ogródek restauracyjny?

Ogródki gastronomiczne są niejako wizytówką swoich lokali. Od tego, w jaki sposób zostaną przygotowane, może zależeć ich powodzenie. Powinniśmy pomyśleć przede wszystkim o tym, aby dotrzeć do jak największej grupy odbiorców, a zatem dostosować przestrzeń w sposób zapewniający komfort, estetyczną formę oraz oryginalność. Odpowiednie meble ogrodowe, udogodnienia dla osób niepełnosprawnych, rodzin z dziećmi, czy zwierzętami z całą pewnością zaowocują pozytywnymi opiniami gości.

Nie można zapominać także o tym, że ogródek jest integralną częścią lokalu, musi być z nim zatem spójny, urządzony w podobnym stylu. Od razu powinno być widać, czy ma się do czynienia z elegancką restauracją, studenckim pubem, czy mlecznym barem w klimacie PRL.

Ogródek piwny i restauracyjny - podstawowe wyposażenie, czyli krzesła i stolikiNajistotniejszym elementem wystroju są krzesła restauracyjne i stoliki do restauracji. Należy wybrać takie, które będą odpowiednio wygodne, a zarazem przystosowane do zmiennych warunków atmosferycznych. Muszą być odporne na wilgoć, słońce i wykonane z materiałów, które łatwo utrzymać w czystości. Nie warto w takiej kwestii oszczędzać, bo może się okazać, że zakup najtańszych mebli będzie nas kosztował ich wymianę jeszcze w ciągu pierwszego sezonu lub po prostu za chwilę przestaną być estetyczne, co wpłynie na wizerunek marki.

Nie zapominajmy, że krzesła i stoliki restauracyjne powinny być także wygodne dla naszych gości. Doskonałą propozycją na sezon wiosenno - letni będą także komfortowe leżaki.

Parasole i namioty dla ogródków gastronomicznych

Ważną kwestią jest zabezpieczenie konsumentów przed niespodziankami ze strony pogody. Może nie mamy na nią wpływu, ale na pewno nie chcemy z jej powodu tracić gości. Do zadań specjalnych sprawdzą się zatem parasole ogrodowe, chroniące przed palącym słońcem, czy lekkim deszczem. Trafionym pomysłem może się też okazać zadaszenie ogródka restauracyjnego pod warunkiem, że zostanie wykonane z materiału odpornego na promienie słoneczne i nie straci przez nie atrakcyjnego wyglądu.


W roli zadaszenia ogródka sprawdzi się nie tylko parasol, ale i namiot ogrodowy. Tego typu wyposażenie, jak właśnie namioty ogrodowe i handlowe, to doskonała propozycja dla zabezpieczenia baru, czy stanowiska, gdzie serwujemy gościom napoje.

Na wypadek chłodu, warto zapewnić swoim gościom ogrzewacze w formie koców, narzut, bądź kominków, czy ogrzewaczy stojących. Dzięki takim rozwiązaniom sezon ogródkowy może trwać znacznie dłużej.

Kiedy potrzebny będzie płotek?

Aby w charakterystyczny sposób odgrodzić swój teren i wyróżnić go na tle otoczenia, świetnie sprawdzą się płotki restauracyjne. Będą one pełnić dodatkowo rolę zabezpieczenia dla bawiących się dzieci lub zwierząt, jeśli takie są tolerowane.

Władze wydające zezwolenie na prowadzenie ogródka często stawiają konkretne wymagania, jakie ma spełniać płotek gastronomiczny. Najczęściej płotek piwny / kawiarniany ma mieć ażurową konstrukcję lub być wykonany z przezroczystych materiałów. Dodatkowo takie rozwiązanie ma skutecznie zabezpieczać i separować klientów ogródka od ruchu - pieszych i samochodów. W wybranych przypadkach, gdy konstrukcja nawierzchni zawiera różnice poziomów, wymagany jest podest.

Wyposażenie dodatkowe, czyli atrakcje i dekoracje

Wyposażenie ogródków piwnych, kawiarnianych i restauracyjnych to nie tylko podstawowe elementy. Dużą rolę odgrywają tu detale. Ozdobne doniczki ogrodowe, oryginalne oświetlenie czy kolorowe poduszki nadadzą miejscu wyjątkowości i sprawią, że będzie szeroko rozpoznawalne.

Jeśli restauracja ma charakter rodzinny, trzeba zadbać o najmłodszych, organizując im kącik zabaw. W zależności od tego, jaką ilością miejsca dysponujesz oraz jaki masz budżet, może to być stoliczek z malowankami i kredkami, kącik kuchenny, który robi prawdziwą furorę wśród przedszkolaków. Jeśli możesz sobie na to pozwolić, postaw na cały plac zabaw, który z pewnością przyciągnie wielu klientów z dziećmi.

Lokale tolerujące zwierzęta, w okresie letnim powinny pomyśleć o pupilach swoich gości i wystawić miskę z regularnie zmienianą, czystą wodą.

Restauracja z ogródkiem będzie się cieszyć dużym powodzeniem w sezonie, jeśli zapewni klientom wygodę, jak również przyjemną atmosferę. Odpowiednio zaaranżowana, przemyślana przestrzeń będzie przyciągać, zachęcać i zapraszać.